www.atelierdebloempot.nl
keramiek
©Wim van der Heijden
INLOGGEN VOOR LEDEN
DIRRY BLOEM
Vanaf 1982 werk ik met klei. Ik heb enkele jaren draai en glazuurles gehad van Aart van der Woude en van Ineke van Dijk (via het creatief centrum ‘’de Hank in Heerde).

In 1990 ben ik een eigen atelier aan huis begonnen en heb mij verder ontwikkeld in het draaien en glazuren. Ik werk met verschillende kleisoorten: draaiklei voor het gedraaide werk en chammottekleisoorten voor de (tuin)beelden, waarbij ik o.a. stof gedompeld in klei, papierklei en (in de tijd van de dijkverzwaring ook) ijsselklei verwerk.
Nu ben ik bezig om andere materialen zoals spijkers etc. mee te bakken. De klei alleen mag geen beperking zijn in mijn werk; steeds zoek ik naar nieuwe en andere toepassingen o.a. met glas of metaal. Ik gebruik verschillende stookmethodes zoals het Afrikaans en Raku (een Japanse manier vanstoken)
En maak ik sinds 2005 handgevormde beelden voor in de beeldentuin (soms uit platen klei, soms door te boetseren). In deze beelden is vaak de vrouw en het samen ( man-vrouw, vrouw-kind) te herkennen.

Emotie is een belangrijke drijfveer in mijn werk, vooral in de beelden voor de beeldentuin. Hoewel smaken verschillen zorgen mijn werken vaak voor een gevoel van herkenning, en toveren ze wel een glimlach te voorschijn.

Verder is mijn rode “raku”werk erg bijzonder. In 2004 heb ik samen met een collega keramiste ( Joke van der Wal)een tulpenproject gedaan waarin de tulp en de tulpenvaas ( in de breedste zin van het woord )centraal stonden en in 2006 hebben we samen het project; kunst en vliegwerk; gedaan waarin vogels en nestvormen centraal stonden, voor dit project heb ik een serie malle vogels gedraaid Door deze samenwerking stimuleren en versterken wij (twee keramisten )elkaar.