www.wvanderheijden.nl
schilderijen / tekeningen / fotografie / webdesign
©Wim van der Heijden
INLOGGEN VOOR LEDEN
WIM VAN DER HEIJDEN
Kleur en Licht zijn de belangrijkste kenmerken van mijn werk. In mijn werk ga ik uit van zuivere kleuren. Om het helder te houden werk ik vooral met een paletmes, zodat er ook weinig tot geen vermenging ontstaat. Hierdoor ontstaat een structuur op het doek waardoor er tevens meer dynamiek in komt.

Licht heeft me altijd gefascineerd en daarom probeer ik altijd in mijn werk de uitstraling van licht weer te geven.
Door beide elementen  - kleur en licht - te gebruiken probeer ik de energie en kracht in het werk te leggen die ik zelf ervaar tijdens het werken. Het is voor mij een uitdaging om op het doek met contrasten, heldere kleuren en een duidelijke structuur een eenheid te creĆ«ren.

Ik werk vanuit een open instelling, waarbij van alles mogelijk is. Ik maak een opzet en soms is het duidelijker herkenbaar dan de andere keer.
Hoewel er soms stedelijke en landschappelijke elementen in worden herkend, gaat het mij in de eerste plaats niet om wat het voorstelt. De kijker bepaalt uiteindelijk zelf wat hij of zij wil zien.

In combinatie met het formaat en enkele strakke vormen en lijnen wordt het uiteindelijke resultaat veelal bepaald door de kleur en de structuur van de verf zelf.

Het materiaal vraagt tijdens het werk soms om nieuwe invalshoeken. Hierop reageer ik metten, waardoor er steeds nieuwe ontdekkingen of verrassingen ontstaan.
Het materiaal beinvloedt in sterke mate mijn manier van werken. Zelf werk ik vanuit het uitgangspunt dat tijdens het werkproces materiaal en maker een evenredig aandeel hebben in het uiteindelijke resultaat.
De spanning die ik zelf ervaar bij het maken moet herkenbaar zijn in het werk.

Ik hoop dat dit ook zo bij de toeschouwer overkomt en deze ervaring met mij kan delen.
EXPOSITIE : RESTAURANT 'KLINKKLAAR'  Nijmegen  van 17 oktober 2016 - januari 2017 ;  zie website voor meer info